Bombardement van 24 maart 1945 op Haaksbergen

0
2819
Huis fam Noordink bombardement 24 maart 1945

In de nacht van 23 op 24 maart 1945 staken Britse troepen de Rijn over om de Achterhoek en Twente te bevrijden alvorens zij optrokken naar Noord Duitsland om Bremen en Hamburg te veroveren. Voor de Britse luchtmacht was het tevens een sein om de Duitsers op terugtocht aan te vallen en te belemmeren dat ze zich zouden hergroeperen. Zij bombarderen Haaksbergen volkomen onverwacht op klaarlichte dag op de zaterdag voor Palmpasen 1945.

Voor een groot aantal Haaksbergenaren is dus niet 4 mei, maar 24 maart de echte dag van de dodenherdenking. Op die datum in 1945 speelde zich een onvoorstelbare tragedie af. Om 9.15 uur op die zaterdagmorgen gaat het luchtalarm af. De reactie is routinematig: scholen sturen de kinderen naar huis, iedereen zoekt een veilig heenkomen. Dan, om 9.23 uur, klinkt het gierende geluid van een ongekend zware bommenregen. Drie formaties van elk zes bommenwerpers van de geallieerde “386 Bomb Group” ontdoen zich van 318 fragmentatiebommen van elk 118 kg. De gevolgen zijn afschuwelijk. Tal van gezinnen aan de Klaashuisstraat, Brink, Jhr. von Heijdenstraat, Buurserstraat, Veldkampstraat, Bevertstraat en de Enschedesestraat worden in rouw gedompeld.

De officiële lijst van slachtoffers telt 57 namen, 50 personen waren direct dood, zeven bezweken enkele dagen later. Onder de doden was de door de Duitsers afgezette burgemeester Jhr. Hubertus J.W.J. von Heijden. Ook waren er tientallen gewonden.

Op 24 maart as. zal deze gebeurtenis worden herdacht. Op de Brink/Buurserstraat zal een plaquette worden onthuld ter nagedachtenis aan deze ramp. Ook zal dan het eerste exemplaar van het boek over deze gebeurtenis met alle namen van omgekomen dorpsgenoten worden gepresenteerd.

Prijs € 6,– voor niet leden van de HKH vanaf 24 maart bij Boek & Buro.

Peter Eijkholt & Canon van Haaksbergen